Verkoop: +31(0)6 54257027 / +31 111417808
Verkoop: +31(0)6 54257027 / +31 111417808

Fiscaliteiten

Wat u moet weten

Interesse in een vakantievilla aan het water in Zeeland?

Meld u aan voor een vrijblijvende bezichtiging
Vakantievilla in Zeeland

De fiscale aspecten

Aan de eigendom en de aankoop van een vakantievilla zijn diverse fiscale aspecten verbonden. Zo heeft u te maken met de omzetbelasting, de inkomstenbelasting en eventueel de kleine ondernemersregeling.

Van belang is op welke manier u de recreatiewoning wenst te gebruiken; uitsluitend voor eigen gebruik, uitsluitend voor verhuur, of voor verhuur én voor eigen gebruik. Iedere situatie kent zijn eigen fiscale gevolgen. Voor wat betreft de omzetbelasting zijn er verschillen bij eigen gebruik en gedeeltelijke/ volledige verhuur.

Download hier de brochure Fiscale Aspecten >

BTW aspecten

bij uitsluitend eigen gebruik

Gebruikt u de recreatiewoning uitsluitend zelf dan voldoet de exploitatie van de recreatiewoning niet aan de eisen van het ondernemerschap voor de omzetbelasting.

De in de koopprijs begrepen omzetbelasting kan dan niet terugontvangen worden. Omdat u geen ondernemer bent voor de omzetbelasting bent, hoeft u geen aangiften omzetbelasting te doen.

BTW aspecten

bij volledige verhuur

Indien u de recreatiewoning uitsluitend verhuurt en zelf niet gebruikt, vormt de exploitatie van de recreatiewoning een onderneming voor de omzetbelasting. Eis is dat de recreatiewoning in het kader van het vakantiebestedingsbedrijf verhuurd wordt.

Het omzetbelastingondernemerschap betekent dat u in principe alle in de koopprijs van de recreatiewoning, de inventaris en kosten begrepen omzetbelasting van de Belastingdienst kunt terugontvangen. U moet aangiften omzetbelasting doen. Op deze aangiften draagt u 6% omzetbelasting over de huuropbrengst aan de Belastingdienst af. U vraagt de aan u in verband met de recreatiewoning in rekening gebrachte omzetbelasting terug. De door u voldane omzetbelasting op de inkoopfacturen mag in aftrek genomen worden in de aangifte omzetbelasting.

BTW aspecten combinatie

bij gedeeltelijk eigen gebruik en verhuur

Als u de woning gedeeltelijk verhuurt en gedeeltelijk zelf gebruikt, kan een deel van de omzetbelasting die u betaalt in aftrek komen.

Op de aftrek van voorbelasting dient een correctie wegens privégebruik toegepast te worden. Voor de volledige uiteenzetting van de gevolgen voor de omzetbelasting en de inkomstenbelasting kunt u bij ons de brochure Fiscaliteiten opvragen. Desgewenst kunnen wij u in contact brengen met gespecialiseerde belastingadviseurs.