Verkoop: +31(0)6 54257027 / +31 111417808
Verkoop: +31(0)6 54257027 / +31 111417808

Omgeving

Het unieke aan Harbour Village het Zilveren Schor; de natuur, het water, het verleden beleven in het heden...
Walcheren in Zeeland

51° 31.584' N

Harbour Village het Zilveren Schor verrijst aan de oevers van het Veerse Meer op het Zeeuwse eiland Walcheren, op steenworp afstand van het authentieke vissersplaatsje Arnemuiden en het middeleeuwse stadje Veere.

Het schiereiland wordt omsloten door het Veerse Meer, de Noordzee en de Westerschelde. Walcheren staat daardoor alom bekend als een waar walhalla voor watersporters. Zeeland werd in vroeger tijden geheel en al omringd door het zoute water, maar met

de Deltawerken werd daar een definitieve punt achter gezet. Dit ongekende staaltje van watermanagement leverde niet alleen een bijdrage aan de verhoging van de veiligheid van de Zeeuwen en de ieder seizoen opnieuw in aantal toenemende vakantievierders, maar vooral ook aan het ontstaan van prachtige natuur- en watersportgebieden als het Veerse Meer en het Grevelingenmeer.

Helder tot op de bodem

Het Veerse Meer

Door dat steeds schonere water, is het Veerse Meer niet alleen in trek bij watersporters, maar floreert ook de onderwaterwereld er als nooit tevoren. Vissers treffen er tegenwoordig steeds meer schol, bot en griet, terwijl het water in de zomer druk wordt bezwommen door geep, harder, haring en zeebaars.

Dankzij de perfecte waterkwaliteit wordt er bovendien een overvloed aan kreeften, platte oesters, krabben en mosselen uit het water gevist, die vaak nog dezelfde dag bij een van de vele tientallen Zeeuwse toprestaurants in de pan belanden. Het Veerse Meer telt meerdere grote jachthavens met een nog steeds groeiend aantal van momenteel zo’n 3500 ligplaatsen voor plezierjachten. Ondanks het open karakter is de golfslag er, met

name dankzij de vele bochten, vaak minder heftig dan elders. Ook van de getijdenstroming hebben de watersporters er nauwelijks last. Tel daar de historische stadjes op de oevers, de aantrekkelijke havens, de talloze ankerplaatsen en gratis aanlegsteigers, het goed betonde vaarwater en de mooie vaarroutes bij op en het zal u duidelijk zijn: het Veerse Meer is een eldorado voor iedere watersporter.

Omdat er vanuit de Oosterschelde zout water in het meer wordt gelaten, is het water brak, met een schommelend zoutgehalte. Het Veerse Meer is dan ook een van de weinige natuurgebieden in Nederland waar steeds zeldzamer wordende diersoorten als Zuiderzeekrabbetjes, trompetkalkkokerwormen en palingbrood meer dan uitstekend gedijen.

Uniek door het ontbreken van eb en vloed

De natuur

Het 22 kilometer lange en op sommige plekken anderhalve kilometer brede Veerse Meer stond vroeger in open verbinding met de Noordzee. Na de alles verwoestende watersnoodramp van 1953 werd begonnen met de bouw van de Zandkreekdam en de Veerse Dam, waardoor het Veerse Gat werd afgesloten.

De natuur in Zeeland! Dit waren de eerste stappen in een hele reeks van afsluitingen in het kader van het Deltaplan. De werkzaamheden maakten tevens een einde aan eb en vloed. Door het wegvallen van het tij kwam zo’n tweeduizend hectare land droog te liggen in de vorm van een reeks eilandjes als de Haringvreter, de Goudplaat,

Mosselplaat en Schutteplaat. Twaalf van de zeventien eilanden zij vrij toegankelijk; de overige gelden als rust- en broedgebied voor vogels als het nonnetje, de brilduiker, smient en middelste zaagbek. In de buitendijkse natuurgebieden kan wel het hele jaar door naar hartenlust gewandeld en gefietst worden. Kijk overigens niet vreemd op

wanneer u er tijdens uw wandel- of fietstochten damherten ziet pootjebaden: met name het eiland de Haringvreter, genoemd naar de zeehonden die hier vroeger rustten, kent een grote populatie van deze grootste in het Zeeuwse wild voorkomende zoogdieren.

Rust, ruimte, natuur & water

omgeving

In het gebied rond Harbour Village beheert Staatsbosbeheer ruim vijfhonderd hectare natuurgebied. Wandelaars en fietsers met een voorliefde voor rust, ruimte, natuur en water kunnen hier werkelijk alle kanten op. Er zijn tal van aantrekkelijke wandel- en fietsroutes met uiteenlopende lengtes uitgezet. Daarnaast biedt de omgeving allerlei opties om er op eigen houtje op uit te trekken.

Ook aantrekkelijke plaatsen als Zierikzee, Brugge, Gent en het mondaine Knokke heeft u vanuit Harbour Village binnen handbereik.